Van bierproeven als hobby tot de bouw van een hypermoderne brouwerij!

2000

Toen we eind 2000 startten met een besloten bierproefclub, had niemand durven dromen dat we 15 jaar later over een super brouwerij zouden beschikken. De bierproefclub heette toen nog “de Orde van de Zatte Mus” met als logo twee mussen met een biertje in hun Nest.

Tijdens het proeven groeide de interesse in alles wat met bier te maken heeft, we proefden ook weleens minder lekkere bieren maar na een tijdje ontstond er een ‘dat kunnen we misschien zelf wel beter’- gevoel. 

Zo besloten een aantal van onze proevers om in 2006 bij een lokale biergilde een cursus bierbrouwen te volgen, al snel kochten we zelf een kleine installatie. 

2006

Eind 2006 werden de eerste amateurbrouwsels gemaakt. Met vallen en opstaan werden er vanaf dan op regelmatige tijdstippen biertjes gebrouwen. 

Een mooie derde plaats op het Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers was het signaal om met één van de recepten verder te werken. Uiteraard was de toenmalige 50-literketel al snel te klein en zochten we naar een brouwerij waar we dit bier konden brouwen en waarbij we vooral zelf aan de brouwketel konden staan. Uiteindelijk is de eerste 500 liter gebrouwen bij Boelens in Belsele. 

Dit bier lanceerden we als ‘Festivaltripel’ op de eerste editie van ons bierfestival. Het bier was, en is nog steeds een fruitige tripel met een lichte bitterheid en kruidige afdronk.

Nadien zou het bier Schuppenboer gedoopt worden.

Omdat we allemaal uit de Turnhoutse regio afkomstig zijn, was de link met speelkaarten een evidente keuze.

2003

Het werd al snel duidelijk dat deze keuze leidde tot een grote herkenbaarheid en populariteit van onze bieren en het bleek ook een ideale kapstok om onze volgende brouwsels te benoemen.

Het succes van het eerste bier, de Schuppenboer, was echter zo groot dat we al onmiddellijk naar een grotere brouwerij moesten uitwijken. Toen we ook  bij 't Hofbrouwerijke in Beerzel  aan het maximum zaten werd de capaciteit verdrievoudigd in de ketels van de Scheldebrouwerij in Meer.

2014

Ondertussen bleven we uiteraard niet stilzitten, en maakten we tijdens het verdelen van de Schuppenboer meerdere  proefbrouwsels. 

Het volgende bier was er eentje naar smaak van de brouwmeesters, een extra bitter biertje. Daarmee was Hertenheer geboren. 

Na de Schuppenboer en Hertenheer volgden de Schuppenaas, de Kleveretienen als laatste in de rij de Koekendam. Hiermee werd de ambitie om een ‘Grote straat’ op de markt te brengen, in 2014 waargemaakt. 

2015

Van een aantal van deze bieren brouwden we  enkele speciale versies. Zo geeft een aantal maanden rijping op houten vaten een uitzonderlijke smaak aan de Schuppenboer Whisky Barrel Aged.

Ook hadden we het genoegen om Dead mans Hand voor te stellen. Het is een gitzwart bier met gebrande mout en een hoog alcoholpercentage (10 procent). Een echte Russian Imperial Stout.

De Two Faced Jack is ontstaan uit een geslaagde mengeling van onze bestaande bieren. Na veel mengen, en uiteraard ook proeven, hebben we een ideale mix gevonden tussen onze Schuppenboer Grand Cru en Kleveretien. 

 

2015

De bieren van Het Nest doen het overal goed en er werden al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen.

Ook buitenlandse importeurs is de kwaliteit van onze bieren niet ontgaan. 

Onze bieren worden momenteel geëxporteerd naar Nederland, Spanje, Italië, Zweden, Rusland, China, Taiwan, Japan en de Verenigde Staten.

Om deze groei aan te kunnen bouwden we in 2015 een gloednieuwe en hypermoderne brouwerij in de industriezone Beyntel op de grens van Turnhout en Oud- Turnhout.