Bieren van Turnhoutse brouwerij Het Nest nu ook in Brazilië op de markt

13/09/2017

De Turnhoutse brouwerij Het Nest heeft een contract afgesloten met een brouwerij in Brazilië. Vijf eigen bieren zullen daardoor in het Zuid-Amerikaanse land worden gebrouwen, wat goedkoper is dan ze te importeren vanuit België.
Het Nest brouwt onder meer KlevereTien, SchuppenBoer, KoekeDam, HertenHeer en Pokerface. In eigen land produceert het jaarlijks zowat 4.000 hectoliter bier - wat neerkomt op zo’n 1,2 miljoen flesjes - met de helft bedoeld voor de export.

De brouwerij gaat nu ook de Braziliaanse markt op. Het sloot maandag een akkoord met Cervejaria Premium Paulista, die onder licentie de Belgische bieren gaat produceren en verdelen.

Brazilië wordt als sterk groeiende biermarkt aanzien, al hinderen hoge importtarieven buitenlandse producten. “Door die hoge importtarieven zou ons bier zowat 40 procent duurder zijn dan de binnenlandse merken. Die positie is uiteraard niet concurrentieel met Braziliaanse bieren”, zegt bedrijfsleider Bart Cuypers. Dankzij het brouwen in Brazilië zelf valt de importheffing weg. Het land kan ook een verdeelfunctie krijgen naar landen in de buurt.

Volgens beide brouwerijen, die met elkaar in contact kwamen via contacten van de Turnhoutse kaartenproducent Cartamundi, is het een unicum dat brouwerijen van deze schaal een dergelijke samenwerking opstarten.

Brouwproces

Cuypers hoopt dat in 2019 zo’n 1.000 tot 1.500 hectoliter kan worden gebrouwen in Brazilië. Een van de uitdagingen voor de aanpak wordt volgens hem het brouwproces zelf. Het water zou lijken op dat van Turnhout. Onder meer de mout zou ook van dezelfde leverancier komen. “Onoverkomelijk is uiteraard wel het effect van de brouwerij zelf, van de ketels, enzovoort. Dat kunnen we gaan compenseren door het recept een klein beetje aan te passen.”

Het Nest telt in eigen land 4,5 voltijdse arbeidsplaatsen. De omzet zou dit jaar oplopen tot bijna een miljoen euro.

Heeft u een vraag?