Brouwerij Het Nest brouwt nu ook Pilsbier

28/02/2018

Sinds begin 2018 brouwen de Oud-Turnhoutse vrienden, gekend voor hun speelkaartbieren, nu ook een eigen pilsbier. Wij willen een zo breed mogelijk pallet van bierstijlen aan onze klanten kunnen aanbieden, vertels ons voorzitter Bart Cuypers, en daar hoort dus ook een pils bij. Reeds bij het uittekenen van de brouwerij hebben we de nodige technieken voorzien om ook bier van lage gisting te kunnen brouwen. Dankzij onze koudwatertanks kunnen we 3000 liter kokende wort binnen een half uur koelen naar 10°C wat de ideale temperatuur is voor een ``pilsgist``. 

Toch heeft het bijna 3 jaar geduurd voor Het Nest met een eigen pilsbier op de markt kwam. De reden hiervoor is heel eenvoudig aldus brouwmeester Gust Hermans. Je moet al direct wat volume doen voordat een pils iets of wat rendabel kan zijn. De Belgische en Nederlandse markt, waar wij vooral actief zijn met onze speelkaartbieren, wordt gedomineerd door de grote spelers. Het is moeilijk om daar een plaatsje in af te dwingen. We zagen dan ook vooral in het buitenland de vraag naar een artisanale pils en hebben daarom besloten om deze te brouwen onder de naam van Four Aces - Kelderbier.

De naam Kelderbier verwijst uiteraard naar de Duitse traditionele Kellerbieren. De inspiratie voor Kelderbier zijn we over de grens gaan halen bij onze oosterburen, meer bepaald in Bamberg. Tijdens mijn laatste bezoek aan deze stad, kwam ik onder de indruk van de Naturtrüb van brouwerij Mahr`s, aldus Bart Cuypers.

Ons Kelderbier is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, dus 100% met mout, gist, hop en zonder van suikers, maïs, rijst, kruiden of andere smaakmakers. Munichmout geeft wat extra body aan het bier. De hop komt uit Duitsland. Het bier is iets bitterder dan de gekende ``fabriekspils`` en voor extra aroma wordt er tijdens het lageren nog extra hop toegevoegd. Dit alles maakt de 5.5% vol. alc. Four Aces - Kelderbier een smaakvolle dorstlesser.

Op dit moment wordt ons Kelderbier vooral geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Italië en Spanje. Vanaf april gaan we ook in België en Nederland bekijken of hier interesse is. De artisanale pils is enkel op vat te verkrijgen. Tijdens het Zythos bierfestival (Brabanthal Leuven - 28&29 April) stellen we het bier voor aan het grote publiek. 

 

Heeft u een vraag?